Katten trimmen

Katten trimmen

Het trimmen van katten is een vak apart. Hiervoor heb ik een speciale cursus gevolgd om op de juiste manier met zo min mogelijk stress de kat te kunnen verlossen van zijn onderwol en klitten. Het welzijn van de kat staat bij mij voorop! Daarom doe ik katten, in tegenstelling tot honden, altijd samen met de eigenaar erbij. Een extra handje vind ik altijd fijn en ik merk aan de kat dat ze dit ook prettig vinden.

Veel mensen weten niet dat een kat ook getrimd wordt. Met name de rassen met lang / half lang haar kunnen een trimbeurt op zijn tijd wel gebruiken.

Waarom wordt een kat getrimd: - Voor het verwijderen van viltplekken / klitten. Deze kunnen heel pijnlijk zijn voor de kat! - Omdat er veel losse haren in huis liggen, vooral tijdens de rui. - De kat laat zich thuis niet goed kammen. - Oudere katten hebben soms moeite met het bijhouden van hun eigen vacht. Of door overgewicht kunnen ze er ook niet meer goed bij.

Welke katten worden getrimd: - katten met lang haar/ half lang haar zoals de Perzische kat, Ragdoll, Main Coon, Heilige Birmaan - katten die zichzelf niet meer goed kunnen verzorgen (zowel korthaar als langhaar)

Over het algemeen kunnen katten zichzelf goed schoonhouden en verzorgen. Vachtproblemen bij een kat kunnen op verschillende manieren ontstaan o.a door ouderdom, ziekte of overgewicht. De klitten die dan ontstaan zijn erg pijnlijk voor de kat waardoor soms bewegen en aaien zelfs pijn kan gaan doen! De klitten zitten dan zeer dicht op de huid waardoor de huid eronder niet kan “ademen’’. De huid kan gaan ontsteken waardoor er eczeem kan ontstaan. Als de vacht al helemaal in de klit zit of vervilt is, is het wegscheren de beste optie.

Ik werk op een vacht/huid- en vooral katvriendelijke manier. Dit houdt in dat ik alleen de vervilte vacht en klitten uitpluis en wegscheer. De gezonde vacht wordt gecontroleerd en met een grove kam of slickerborstel doorgekamd en het overmatige wol wordt weg geplukt.

Teveel kammen ontregelt de vachtcyclus en zorgt ervoor dat er een slechtere kwaliteit haar voor terug komt. Daarnaast heeft een kat zijn/haar vacht nodig om de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Denk bv aan koud en warm weer , scherpe takjes en uv straling. Als de vacht regelmatig wordt bijgehouden zit je met ongeveer iedere 3 maanden wel goed. Vooral de eerste behandeling zal een enorm verschil zijn! Daarna scheelt het bijhouden voor de eigenaar en de kat enorm veel!

Voor mijn eigen veiligheid zal ik soms de nagels van de voorpoten knippen. Als de kat alles goed toe laat is dit eigenlijk niet nodig. De nagels van een kat groeien snel weer scherp aan omdat ze dit zelf goed bij houden.

Het wassen van de kat: In uiterste gevallen is het mogelijk om de kat te laten wassen. Zelf raad ik dit niet echt aan omdat het heel veel stress geeft (vooral het droog blazen) ze kunnen wel wennen aan het wassen maar leuk vinden ze het eigenlijk nooit. Maar je mag mij altijd vragen naar de mogelijkheden.

Voor het trimmen van katten heb ik 1 vast tarief. Kijk bij de prijslijst voor meer informatie. Bij extreme klitten of een langdurige moeilijke behandeling kan ik een meerprijs in rekening brengen.

Heb je meer vragen over het kattentrimmen neem dan contact met mij op 0612528982